Några dagar kvar till valet…

Diskutera inte med någon från SD, NMR eller AFS. Ta ingen diskussion med Sverigedemokrat eller någon från Nordiska Motståndsrörelsen eller Alternativ för Sverige.

Men protestera så mycket du kan mot deras politik och åsikter.


Först och främst ett tack för alla uppmuntrande kommentarer, meddelanden, mail mm. Jag har full förståelse för dig som inte kan, får eller av olika anledningar inte vill ge dig in i diskussioner eller tala om vad du tycker i politiska frågor. Jag känner igen syndromet så att säga från mitt ”tidigare liv”.

All respons har varit ett oerhört stöd.


Jag har under en längre tid följt olika politiska partier och politiker i olika sammanhang. Bl a i olika sociala medier men även på andra sätt.

Min tanke har varit att få en bild av hur man hanterar olika frågor. Hur man uttrycker sig, vad man skriver om, hur man skriver och en massa annat. Naturligtvis också vilken politik man vill föra fram och på vilket sätt.

Jag har också tagit en del diskussioner med politiker från olika partier men också en del andra. En del kan man säkert kalla för sympatisörer, en del tycker bara en del.

En hel del är vad man kan kallas för fans eller svans. En spännande ”grupp” med många märkliga människor med märkliga åsikter.


Utan överdrift så har jag definitivt blivit ett antal erfarenheter rikare.

En första reflektion är det budskap som partierna försöker förmedla och det sätt man gör det på. Hos samtliga partier har jag i stort upplevt ganska enkla och positiva budskap där man försöker förklara vad man vill.

Förutom hos två partier. Sverigedemokraterna (SD) och Alternativ för Sverige (AFS) har en helt annan approach. Fast egentligen är det väl ett parti. Jag är osäker på om AFS är ett eget parti. Förmodligen är de en del av SD.

Budskapet är först och främst enkelspårigt och väldigt tydligt rasistiskt. Nästan allt som kommer från SD handlar om invandringen och ”att det är deras fel”. Även de inlägg som inte direkt har den inriktningen får omgående den inriktningen med de kommentarer som sedan följer, vilket självklart är syftet.

Och de kommentarerna är inte att leka med.

Jag har gett mig in i några diskussioner för att se vad som händer. För det första kan man väldigt lätt uppleva det som otäckt, men inte så sällan kan det också upplevas som rent hotfullt. För det andra kan man ju fundera på vem som skriver. Som användare på Facebook kan man se vem som gillar en viss sida. Tack och lov väldigt få bland mina vänner som gillar SD eller AFS, men varje gång jag ser det blir jag fundersam. Undrar om man vet vad man gillar? Men vem är det som skriver kommentarer? Några kan man ju konstatera vem det är genom att ”följa bakåt”. Kolla upp helt enkelt. Men väldigt många upplever jag som rena fake. Kanske producerade av en bot eller så är det Sverigedemokrater med fake konton som skriver kommentarer i mängd. Eller kanske en beställning i främmande land. Ibland är språket nämligen väldigt konstigt.

Något som blir väldigt tydligt när man ger sig in och försöker diskutera med Sverigedemokrater är att de är inte intresserade av diskussion. Inte överhuvudtaget.
De vill bara polarisera och sprida sin propaganda. Inget annat. En väldigt vanlig taktik från en Sverigedemokrat är att ställa frågor. En annan vanlig taktik är att när de inte kommer längre så kastar de in ett nytt vedträ i brasan. Sådär snett från höger kommer helt plötsligt ett nytt inlägg som egentligen inte har med ursprungsdiskussionen att göra utan bara är till för att polarisera och sprida mer propaganda. På så sätt tar propagandan aldrig slut.

SD använder som du säkert vet sig också av egna ”tidningar” eller vad de nu kallar dessa. Siter som heter olika saker, upplagda som tidningar (jag tänker inte nämna dessa vid namn) och med enda syftet att sprida deras egen propaganda. Gärna med rena lögner och helt fakade nyheter, som sedan sprids med en rasande hastighet på SD:s platser i sociala medier. Dessa falska nyheter gillar man också att länka till i tid och otid.

Att SD har en tydlig propagandaapparat visade den film som de själva kallade för ”dokumentär”, men som vilken normalt funtat människa som helst förstod var en ren propaganda och som dessutom var ett hopkok av fakta som presenterades på ett vidrigt sätt.

Under sommaren handlade väldigt mycket om de skogsbränder som rasade i Sverige. Skogsbränderna var i många kommentarer självklart invandrarnas fel. Dessutom vägrade man fullständigt acceptera att den hjälp som Sverige fick kom från EU. Man hade ingen kolla alls på EERC och att det var därifrån som all hjälp samordnades. Det spreds rena lögner om att Sverige tackat nej till hjälp från Ryssland. Och en hel massa andra konstigheter. (Skriver troligtvis ett separat inlägg om sommarens händelser och EERC).
Jag gav mig in i några diskussioner och konstaterade att de flesta av de som kommenterade var fullständigt korkade eller så spred man bara propaganda. Troligtvis en kombination.

En diskussion jag hade var med en person som kallade sig för en han och som dessutom kallade sig för Moderat. Jag är dock inte helt säker på att personen fanns eller var Moderat. Däremot de åsikter och argument som vederbörande la fram kändes igen. Han beskrev hur jäkligt allt var och hur allt höll på att falla sönder. Han ville att hans barn skulle få en lugn uppväxt. Han hade nog inte sett så mycket själv men hans kompisar berättade minsann om hur stökigt det var där de bodde. Dessutom var hans mamma rektor och hon vittnade om katastrofen i skolan. Och allt hade med invandringen att göra.
Jag försökte förklara att han nog hade en något snäv världsbild om han bara öppnade sin egen dörr och konstaterade hur eländigt allt var och sedan drog slutsatsen att så är det överallt. Vi var inte riktigt överens om det och polariseringen tog vid.


Jag har också blivit väldigt övertygad om att SD, NMR och AFS hänger ihop. Helt övertygad.

AFS finns för att SD ska ska kunna peka på AFS och konstatera ”De är rasisterna, inte vi”

NMR finns för att SD ska kunna peka på NMR och säga ”De är nazisterna, inte vi”

SD:s propagandaapparat är helt klart underskattad. AFS är bildat ur SD och NMR, ja det är väl därifrån som SD kom en gång i tiden. Det lyser ju också igenom på en del håll. Som i Ludvika.


Det jag kom fram till var precis det jag började med. Diskutera inte med Sverigedemokrater. Jag tycker man ska vända Sverigedemokraterna ryggen helt i det politiska rummet och överallt annars också.

Däremot tycker jag vi ska visa och tala om vad vi tycker. Riv sönder broschyrer från AFS som jag gjorde och visa det. Tala om vilka de är och vad de står för. Tyvärr har jag upplevt att många inte vet, vilket förmodligen avspeglas i en del gilla markeringar från en del som jag känner.

Sedan en tid tillbaka har jag inte tagit några diskussioner i några politiska sammanhang och så kommer det att vara. Det är ett avslutat kapitel för min del. Du kommer se mig dela olika saker och skriva inlägg och kommentarer men inga diskussioner på det sätt som det varit under den här perioden.


Jag upprepar också det jag sagt och skrivit tidigare. Var noga med vad du delar. Var noga med källgranskning. Det är dessutom inte särskilt svårt. Vill du ha hjälp så säg till. Använd gärna Viralgranskaren som är väldigt bra.

Dessutom är det inte särskilt svårt att konstatera vem som delar enbart för att sprida propaganda…


En par saker till.

Sverige är ett fantastiskt land.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Kanske det bästa t o m.

Det mesta i Sverige fungerar fantastiskt bra.

Rösta rätt på söndag.

Rösta för demokratin.

2 reaktioner till “Några dagar kvar till valet…”

 1. SD innehar omkring 20% av röstberättigade personer i vårt land.
  Kanske dags att vända på diskussionen och börja fundera på om alla dessa 20 % sympatiserar med detta parti eller enkom använder detta parti för att uttrycka sitt missnöje mot det politiska etablissemanget .
  Detta framkommer över huvudtaget inte alls. Alltid lätt att skapa och uttrycka kritik med facit i hand eller hur ?
  Jag sympatiserar inte med varken det ena eller det andra, men att skapa egen ”publicitet” citerat från andra källor verkar ju rätt väga att vandra. Korrekt ?

  Gilla

  1. Hej Ulf, kul att du läser det jag skriver! Hoppas också att du sympatiserarar med något och röstar 😉.
   Förstår inte riktigt vad du menar med ”skapa egen publicitet citerat från andra källor”? Du får gärna förtydliga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: