Våra bilder

”A falling tree makes more noise than a growing forest”

                                                                                                           

Vi har problem med vår världsbild. Världen förändras men inte vår bild av världen.

Hans Rosling tog som sin livsuppgift att försöka förklara det för oss. Ola och Anna Rosling för livsgärningen vidare genom gapminder.org

                                                                                                         

Egentligen är det inte så konstigt att vi har så svårt att se förändringen.

Vi börjar väldigt tidigt i livet att sätta bilder på det vi upplever. Bilderna etsar sig fast och om vi inte aktivt försöker förändra samtidigt som vi är öppna för förändring så lär bilderna sitta kvar.

För den som började skolan 1964 (som jag…) så började förmodligen bilden av hur ”skola” ska vara där någonstans. Gick man bara i nio år i skolan, vilket inte var helt ovanligt på den tiden, så gick man ur skolan 1973. Om man inte har uppdaterat sin bild av skolan sedan dess så är bilden av skolan sådär 46 år gammal. Mycket har hänt på 46 år. När sedan politiker använder den gamla bilden av skolan och bl a pratar om katederundervisning så poppar bilden upp för många och man instämmer. Så ska det vara. Det är den skolan jag minns. Det är ju så en skola ska se ut.

Kontanter är på väg att försvinna. Det upprör en del medan de flesta förstår att det är en naturlig utveckling. Varje gång vi har bytt utseende på sedlar och mynt genom åren så har det höjts röster mot förändringen. Man har haft svårt att känna igen utseende på de nya kontanterna. De stämmer inte med den bild man har.

När jag gick i skolan fick jag lära mig att i Bangladesh där hade varje familj många barn. Mitt minne säger mig att det var 8 barn per familj i snitt. Vilket innebar att i en del familjer fanns det ännu fler barn. Sanningen är att 1970 var fertilitetsnivån (dvs. antalet barn per kvinna) i Bangladesh 6,95. Samtidigt var fertilitetsnivån i världen 4,73. Jag har förstått att väldigt många fortfarande har kvar bilden av Bangladesh som ett land där varje kvinna föder många barn.

Sanningen är att idag får varje kvinna i Bangladesh 2,13 barn i snitt (2015).

Samtidigt som fertilitetsnivån i världen gått ner till 2,49 (2015).

Världen har ändrats men har vår världsbild ändrats?

Just det sistnämnda exemplet är den förändring som Hans Rosling försökte förmedla. Han pratade om att det borde vara obligatoriskt med en uppgradering av vår världsbild,

Jag håller med vi måste försöka förändra våra bilder.

Det är inte som det var förr. Världen har ändrats.

Titta gärna in på Gapminder om du vill uppgradera din världsbild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: