Att ställa om (forts 2)

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / JPIXFOTO

Blockbuster är förmodligen ett bolag och varumärke som inte är så känt i Sverige. Bolaget grundades 1985 och verksamheten bestod i att hyra ut videokassetter via butik.

Bolaget växte snabbt och dominerade snart marknaden.

2001 fick Blockbuster möjlighet att köpa Netflix för 50 mUSD, men tackade nej.

2004 stod Blockbuster på toppen med 9 000 butiker world-wide, 84 300 anställda, en omsättning på 5,9 miljarder USD och värderat till 5 miljarder USD.

När marknaden började förändras så försökte man på flera sätt att ställa om bl a genom förvärv och försök till förvärv. 2010 hade man dock fortfarande 6 500 butiker. I slutet av 2010 ansökte man om Chapter 11.

Historien om Blockbuster är hyfsat komplicerad med många bolag och mer eller mindre kända investerare inblandade. Det finns även en historia efter 2010 och fram till idag skall tilläggas.

Facit, Kodak och Blockbuster är tre bolag som visar hur svårt det är att förändra när teknikskiften kommer och när världen förändras. Tre lönsamma, globala och stora bolag som inte klarade av att ställa om.

Det som återkommer är just svårigheten att komma ifrån sitt legacy, sitt arv. Alltifrån den kompetens som finns hos de anställda i bolaget till produktionsenheter och avtal som är komplicerade att komma ur.

För stora bolag och stora organisationer är omställning komplex. Som för sjukvården och skolan. Kanske är det så att det inte går att ställa om. Man måste helt enkelt börja om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: