Hur mår världen?

fb_img_15298738774575706740781413113359.jpg

Så kan man naturligtvis se på det. Inte fel alls, eller ja, större delen kanske inte stämmer riktigt längre.

Måste väl börja med att notera att vi har stora utmaningar och hot finns naturligtvis. Bl a i form av storskaliga krig, terrorism, miljön och smittsamma sjukdomar.

Men världen mår fantastiskt bra. Och det blir bara bättre och bättre. Om man håller sig till fakta är det ganska enkelt att hålla koll på.

För ett par hundra år sedan levde de flesta i vår värld i extrem fattigdom. Idag ser det helt annorlunda ut.

Eller som den Israeliske historieprofessorn Yuval Noah Harari skriver i sin bok ”Homo Deus”:

 • Det är fler människor som dör av övergödning än av svält
 • Det är fler människor som dör av ålderdom än av smittsamma sjukdomar
 • Det är fler människor som dör av egen hand än av annans hand

Förr svalt människan ihjäl, nu äter vi ihjäl oss.

Vi har löst problem med många av de sjukdomar som tidigare tog livet av människan.

Det är fler människor som tar livet av sig än som blir tagen av daga av någon annan.

Världen blir dessutom bara bättre och bättre.


Ska försöka reda ut fattigdomsbegreppet. I ett globalt perspektiv först och främst.

Hans Rosling som var en mästare på fakta delade in världen i fyra kategorier. Han kämpade ju hårt för att komma ifrån rika länder kontra fattiga länder, i-länder kontra u-länder och liknande. Han säger ju helt riktigt att det finns människor i alla kategorier i alla länder. ”Dollar-street” som du hittar på gapminder.org visar det väldigt tydligt.

De fyra nivåerna som Rosling delar in världens befolkning är inget som han hittat på själv. Det är väl grundade fakta på statistik från Världsbanken och FN.

Statistiken är förresten tillgänglig för alla. Det är bara att surfa in här: Världsbanken eller så går man direkt hit Världsbankens databas

De fyra nivåerna som Rosling använder är först de som lever på under USD 2 per dag, de är extremt fattiga. De minskar snabbt i antal och andel av världens befolkning, även om en del inte tycker tillräckligt snabbt, och är idag ca 10% av jordens befolkning. Eller ”1 miljard” som Rosling rundar av det till.

Om man kommer upp i USD 8 per dag så är man ”bara” fattig. Här hittar vi 3 miljarder av jordens befolkning.

Nästa gräns är de som lever på under USD 32 per dag, vilket är 2 miljarder människor. Den här gruppen har det ganska ok. Barnen går i skolan och många är vaccinerade. Man har rinnande vatten och kan t o m åka på semester. Även om det kanske bara innebär en halv dag på stranden.

Sista gruppen är vi. Vi som hör till den rika delen av mänskligheten. Vi som har det väldigt, väldigt bra. Vi är 1 miljard. I den gruppen finns också naturligtvis den där lilla lilla klicken som är extremt rika.

Så här är det alltså:

 • 1 miljard extremt fattiga
 • 3 miljarder fattiga
 • 2 miljarder som har det ok
 • 1 miljard rika

Koden 1321 kan man komma ihåg. Konstigt att inte Hans Rosling använde den koden eftersom han använde koder i andra sammanhang, bl a för att beskriva var människor bor. Idag 1114, 2050 blir koden 1125 och 2100 blir den 1145. Du hittar allt detta i hans böcker om du vill veta vad koderna innebär. Eller hör av dig så ska jag berätta.


Kina är ett land där förändringen från extremt fattig/fattig till en bättre tillvaro har gått väldigt fort. 1960 var befolkningen i Kina knappt 700 miljoner och större delen var extremt fattiga. Som de flesta säkert vet så försökte sig Mao på en jordbruksreform i slutet av femtiotalet som slutade i en katastrof och 30-40 miljoner kineser svalt ihjäl. Idag är bara 20-25 miljoner kineser extremt fattiga. Lite drygt dubbla Sverige, men ändå bara. Av nästa 1,4 miljarder.


I Sverige finns ingen som är fattig. Om man ser till hur fattigdom definieras i ett internationellt perspektiv. Det finns i princip ingen som lever för under USD 8 per dag i Sverige. Därför har vi (liksom EU) andra mått för att definiera fattigdom. Vi har definitioner för existensminimum, låg ekonomisk standard, låg inkomststandard och allvarlig materiell fattigdom. Sistnämnda definierar vi som att man inte har råd med minst fyra av följande nio:

 • betala oförutsedda utgifter
 • tvättmaskin
 • en veckas semester per år
 • färg-TV
 • måltid med kött, kyckling, fisk eller motsvarande varannan dag
 • telefon
 • bil
 • tillräcklig uppvärmning av bostaden
 • amortera på skulder

Det här rör naturligtvis till det för oss när man pratar fattigdom i olika sammanhang. Inte minst ett internationellt perspektiv där de som lever under extrem fattigdom inte har tillgång till rinnande vatten, toalett eller får äta sig mätta. Samtidigt pratar vi färg-TV och bil.


Självklart är det så att det finns de som far illa i alla länder. Av olika anledningar hamnar man utanför samhället och lever i en misär oavsett om vi pratar pga av droger eller annat. Oavsett om vi pratar Sverige eller ett land i en annan del av världen där fattigdom är av karaktären extrem fattigdom Det lär vi nog aldrig komma ifrån hur vi än bär oss åt. Däremot ska vi naturligtvis hjälpas åt och göra allt för att hålla det på så låg nivå som möjligt.

FN har satt upp 17 globala mål. Det första är att utrota fattigdom och senast 2030 skall extrem fattigdom vara utrotad. Kina kommer förmodligen ha klarat av det långt tidigare. De har förmodligen klarat av det senast 2025.

Surfa gärna in på FN’s sida och läs om målen. Jag var i FN-skrapan för ett par månader sedan och fick en intressant genomgång.


När man pratar om att fattigdomen är på väg att utrotas får man ofta invändningen att ”men klyftorna ökar ju mellan rika och fattiga”. Visst gör dom det och det här är klurigt.

Vi som hör till den rikast delen sparar till olika saker. Får vi lite mer så sparar vi lite mer. Vi får också avkastning på vårt sparande, dvs. vi får bara mer och mer. Det gäller även de som ligger mellan USD 8 och 32 om dan. De sparar också en del.

Om de som hör till de fattiga eller extremt fattiga får lite mer, så sparar de inte. De skaffar förmodligen först och främst mer mat, sedan kanske kläder och annat. Men sparar gör de inte. Därför ökar klyftorna med automatik.

Hur man ska komma tillrätta med det här är inte helt enkelt. RobinHood-varianten har ju inte fungerat. Kanske är det bästa att försöka få oss som hör till den privilegierade miljarden att förstå att vi måste hjälpa resten. Dvs. göra det som FN har sagt. Vi måste hjälpas åt att fixa världens fattigdom.

Kanske gör vi det så enkelt för oss att vi skickar en peng varje månad till UNICEF, till UNHCR eller lägger en peng i den hand som sträcks ut. Du vet, till den som ibland kallas för tiggare och som jag kallar för en människa som ber om hjälp.

För en sak är säker, den som lever i fattigdom hittar väldigt lite tröst i att fattigdom förmodligen är utrotad 2030. För den som lever i fattigdom är det här och nu som gäller. Mat för dagen. Överlevnad.


Eller så engagerar man sig på det fantastiska sätt som Hans Rosling gjorde. Idag drivs hans gärning vidare i gapminder.org av hans son Ola Rosling och svärdottern Anna. Det var de två som skapade alla bubbeldiagram som Hans använde sig av. Jag hörde de båda i ett program alldeles nyligen i Kunskapskanalen (en repris från i våras) och de driver det verkligen vidare. Fantastiskt intressant!

Första gången jag hörde Hans Rosling var för ett antal år sedan. Jag var hemma sjuk och låg och bläddrade bland TV-kanalerna. På Kunskapskanalen var ett program med en filur som med en våldsam frenesi pratade till ett antal diagram. Bubblorna rörde sig över skärmen i en vansinnig hastighet och jag blev helt fascinerad. Jag började läsa på och förstod att även min världsbild var helt föråldrad.

Idag är den förändrad. Nu har jag fattat. Har du?


Den faktabaserade världsbilden som Hans Rosling berättade om säger:

 • 60% av alla flickor i låginkomstländer går ut grundskolan
 • Majoriteten av världens befolkning bor i medelinkomstländer
 • De senaste 20 åren har andelen människor som lever i extrem fattigdom halverats
 • Medellivslängden för världens befolkning är 70 år
 • Antal döda i naturkatastrofer har halverats de senaste 100 åren
 • 80% av världens barn har vaccinerats mot någon form av sjukdom
 • 80% av världens befolkning har viss tillgång till el

…och mycket mer.

Jag har fått en helt annan världsbild tack vare Hans Rosling. En faktabaserad världsbild.

Lägg då till det som jag noterade i början som Harari skriver. I hans fall pratar vi dessutom om riktigt långa perspektiv.

Världen mår fantastiskt bra och blir bara bättre och bättre!


En sak till.

Som jag skrev i ett inlägg för ett tag sedan, ”Allt blir inte bra, men det innebär å andra sidan inte att allt blir kass”.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i. Ett av världens bästa länder. Sverige är ett demokratiskt land som fungerar väldigt väl i de flesta sammanhang.

Låt inte SD, NMR eller AFS förstöra det för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: