Sapiens – En kort historik över mänskligheten

Rubriken är en boktitel. Boken är skriven av den israeliske professorn i historia, Yuval Noah Harari, och handlar precis som titeln beskriver om allt som hänt från det att vi kröp upp ur vattnet till idag.

Jag har precis lyssnat färdigt på boken. Så nu lyssnar jag på den igen. Sen ska jag bläddra igenom den en gång till.

Den är bra. Väldigt bra.

Dessutom har han skrivit en fortsättning som heter Homo Deus. Den handlar om framtidens människa.

Boken är väldigt enkel att ta till sig. Hans stora poäng att att människan är den dominerande arten därför att vi har en förmåga att samarbeta i stora antal. Det finns ingen annan djurart som kan det.

Han delar in människans utveckling med tre stora revolutioner. Den kognitiva utvecklingen för 70 000 år sedan. Jordbruksrevolutionen för 12 000 år sedan och den vetenskapliga revolutionen för 500 år sedan. Här kan man snacka om långa penseldrag och det blir väldigt intressant när han gör kopplingar till dagens samhälle.

Bl a konstaterar han att det dör väldigt lite människor pga krig idag. I en jämförelse nästan inga alls. Vi har knappt några krig i världen. Dvs. fullskaliga krig mellan länder. Mord är också något som är på väldigt låga nivåer. Nästan helt borta. Om man tittar på hur många som dör pga mord per 10 000 sapiens så är det väldigt få.

Intressanta perspektiv och inte riktigt den bild vi har hur världen ser ut idag.

Mycket av det han skriver är en sammanställning och tolkning av en massa olika forskning. I vissa fall skriver han att forskarna är överens. I vissa fall råder det delade meningar. När en forskare och vetenskapsman som Harari presenterar till viss del nya rön så får han självklart kritik av de som trodde på den tidigare forskningen och dess slutsatser.
Jag läste ett par svenska recensioner och konstaterade att det finns en del som inte håller med.

Den ökar definitivt förståelsen för varför vi är de vi är och gör det vi gör. Oavsett tyckande så är det en väldigt bra bok som är värd att läsa.

Och läsa om för oss som fattar långsamt…

Läs den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: