Traditioner

I veckan som gick skrev jag att jag var och lyssnade på Troed Troedson. Hans framtidsspaning gick ut på att vi på väg från ett traditionssystem med kunskap i fokus till ett innovationssystem med perception i fokus. Eller i varje fall borde vara…

Det här med traditioner är intressant. Vad är det egentligen?

Förmodligen menar vi det där som förs vidare från generation till generation. Sånt där som ”så har vi alltid gjort”.

”Det ska vara som det alltid har varit” är hetare än någonsin. Sånt går man till val på idag. Eller ” We’re going to make America great again”. En stark önskan om att ”det” ska vara som ”det” alltid har varit. Därför kan man vinna val på att påstå att man ska öppna gruvor som har varit olönsamma de senaste 50 åren. Eller att man minsann ska göra Sverige Svenskt igen.

Men har det som alltid har varit så – alltid varit så?

Det är nog väldigt lite som alltid har varit så. Om ens något. Förmodligen är tradition något som vi tänker oss har varit så länge vi själva minns. Kanske 30 år eller 40 år eller 50 år. Sen har vi hört föräldrar berätta och farmor och morfar hur det var när de var barn. Lite har lagts till, lite har dragits ifrån och vips så blev det en sanning att så har det alltid varit.


För några år sedan lyssnade jag på Edward Blom i samband med en träff som vi hade på banken. Han tog mer eller mindre bort alla traditioner när det gäller julmat och dryck därtill. Han berättade att det julbord vi äter idag är restaurangernas smörgåsbord från 20-/30-talet. Det vi äter på julbordet idag är väldigt lite av det man åt förr. Om man tillhörde adeln för många år sedan så åt man ostron och drack champagne på jul. Nån som känner igen det?

Nåt man absolut inte åt var salt sill. Ridå. I enklare hem åt man nämligen salt sill året om, så när det var stora helger ville man ha något helt annat.

Nånstans runt det vi idag kallar Lucia så slaktade man en gris. Sen åt man gris till jul. För länge sedan åt man dessutom allt på grisen. Med betoning på allt. På jul åt man upp hela grisen inklusive knorren och trynet. Förutom en sak.

Skinkan.

Julskinkan sparade man till påsk.

Så en av våra mesta jultraditioner är egentligen inte så gammal. Det var inte så man gjorde.


På tal om Lucia.

Lucia är något som det brukar bli ett jäkla liv om varje år. Det är minsann en kristen tradition som ingen ska peta i. Lucia är en tjej och dessutom blond. Punkt. Just det här brukar dessutom vissa politiska grupper ropa högt över.

Kan vi inte börja med att vara överens om att Lucia inte är en kristen högtid och aldrig har varit.

Så, då har vi klarat av det.

Om man läser på om vår historia så var Lucia förmodligen varken ett kvinnligt väsen eller särskilt blond.

Långt tillbaka så nämns både Lussekärring och Lussegubbe. Det var dessutom mörka hemskheter som man hotade barnen med. Om man inte var snäll så…

Den första avbilden av en Lucia är av en dräng som uppvaktade sin husbonde på Lucia med frukostbricka och ljus i håret. En man alltså.

För länge sedan firades dessutom Lucia samtidigt som vintersolståndet. När vi 1753 fick en ny kalender flyttades vår gamla kalender ett antal dagar genom att man helt enkelt tog bort dagar i slutet av februari. Helt plötsligt skilde det 9-11 dagar mellan Lucia och vintersolståndet.

Så Lucia och vintersolståndet hängde förmodligen ihop.

När man firade att ljuset var på väg tillbaka ville man samtidigt driva ut det mörka. Inte minst mörkrets furste. Du vet han Luc… Just det, han hette nästan också Lucia, den eländige Lucifer. Här är inte historikerna helt överens, men det finns viss logik i tanken att Lucia i själva verket var Lucifer.

Namnet Lucia kommer annars i själva verket från det latinska ordet för ljus, nämligen lux, och har definitivt inget att göra med ett helgon från Syrakusa.

Så var det med den traditionen. Inte mycket till blond tjej med ljus hy där inte. Visst var det så när jag var liten, men det har inte alltid varit så.


En lite roligare variant av tradition och ”så har man alltid gjort” hörde jag på radio för några år sedan. En kvinna berättade att i hennes familj så skar man av skinkans båda ändar innan man satte in den i ugnen för griljering. När det var dags för henne att själv fixa till julskinkan så sa hennes mamma ”glöm inte att skära av ändarna”. Hon gjorde väl det men frågade sin mamma varför man skulle göra det. Svaret var att ”då blir den saftigare. Så har man alltid gjort. Det gjorde min mamma också.”

Hon nöjde sig inte riktigt med det utan frågade sin mormor. ”Varför ska man skära av ändarna på julskinkan. Blir den saftigare då?”.

”Äsch”, sa mormor, ”det började jag med för att ugnen i vår första lägenhet var så liten så jag var tvungen att skära av ändarna för att få in julskinkan i ugnen”.

Så var det med den traditionen och så har man alltid gjort.


Astrid Lindgren är ju bland det mest svenska vi har.

När man började prata om att ändra i hennes texter och ta bort uttrycket negerkung så blev det ett väldans liv. Mest från vissa högerextrema grupper, självklart.

Men är det så konstigt att vi behöver ändra och skriva om. Ord får en annan betydelse med åren. Ibland behöver vi ändra för att förstå vad som egentligen menades. Om man läser ett recept som är från förra sekelskiftet så behöver man nog ändra och översätta en hel del ord om det ska gå att förstå överhuvudtaget. Skålpund eller ort funkar sådär i dag.

Dessutom sa Astrid en gång i en  intervju att om hon skrivit boken igen så hade hon använt ett annat uttryck.

Inte så mycket till tradition egentligen. Det var ju något som fanns när jag var liten. Men inte så mycket tidigare.


 

Vi skulle nog behöva fundera lite till när vi börjar prata traditioner och om sånt som alltid har varit.

Det är nog väldigt lite som alltid har varit.

Dessutom behöver vi ställa om våra traditionsskallar till något helt annat. Nu är det innovation som gäller. Där snabbheten att ta till sig nytt är viktigare än den kunskap du redan har.

Den kunskap du har är nämligen förmodligen inte relevant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: