Näringslivsdagen i Mark

Hade förmånen att få vara med och representera Styrelseakademien Sjuhärad på Näringslivsdagen i Mark idag. Dagen liknade i mångt och mycket de motsvarigheter i Borås som jag har varit på ett antal gånger. Kanske inte så konstigt. Det är väl så det ser ut. Tid för mingel och nätverkande, några utställare som berättar om sin verksamhet och några föredragshållare.

En väldigt bra och intressant dag som hade lockat till sig många företagare.

Bland föredragshållarna fanns Troed Troedson som dessutom var först ut. Troed är framtidsforskare och är väldigt duktig på att presentera sitt budskap. Och rolig.

Jag ska vare sig recensera eller återberätta. Samtidigt lite lurigt att göra så eftersom allt hänger ihop och leder fram till något. Förklarar något. Hans slutkläm är i varje fall att vi har levt i ett traditionssystem där kunskap, funktionalitet, produktionsfokus och specialisering varit nyckelord. Det systemet stannar av och leder ingenstans längre. Ingen utveckling. Från det behöver vi ta oss över i ett innovationssystem där perception, värderingar, situationsfokus och komplexitet är det viktiga.

Här kan man konstatera att vi har lite utmaningar. I alla branscher och inte minst inom skolväsendet. Det är klart att skolan får en utmaning när kunskap inte är viktigt längre. Istället blir det viktigt att snabbt ta till sig information och tolka den. Och med snabbt så menas snabbt. Väldigt snabbt.

Troed visade också en film som jag sett tidigare där Alibabas grundare Jack Ma pratar om just detta.

Jack Mas resonemang går ungefär ut på att det är fullständigt meningslöst att försöka tävla med maskiner. Vi måste göra andra saker. I skolan.

Titta gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: