Algoritmerna tar över – del 3

Vad händer nu då? Vad händer det närmsta året? Vad händer sen? Hur snabbt går det?

Ja, den som det visste…

Det lär inte gå långsammare. Tvärtom ökar takten. Eller som man kan beskriva det:

”Things have never changed so fast before. And will never change so slowly again.”


Jag funderar hela tiden och försöker förstår hur det här påverkar oss på olika sätt. Ska försöka beskriva några branscher där det händer mycket just nu och där jag tror att det kommer att hända väldigt mycket på kort tid.


Handeln

Den bransch som kanske ligger närmast för en Boråsare. En väldigt stor del av industrin i Borås är just knuten till handel på olika sätt. Även logistikföretagen är ju en del av näringskedjan. Däremot sköts produktionen till väldigt stor del på andra håll i världen.

Igår var jag och lyssnade på en föreläsning som handlade om ett företag i modeindustrin som heter Atacac (atacac.com). Det är en modestudio som designar konfektion, men även tillverkar, och där tekniken har en väldigt stor del. Bl a använder man en programvara som innebär att man kan vända och vrida på ett plagg och se på det ur alla möjliga vinklar. De använder också avatarer som modeller på ett väldigt sofistikerat sätt. Resultatet är att man skapar digitala modeller av sina plagg som man också säljer innan de har producerats.

Det är ett exempel på hur branschen förändras.

Av handelns ökning i Sverige under 2017 utgjorde e-handel 83%. 2018 kommer troligtvis den fysiska butiken att minska för första gången. Allt tyder på det.

Handeln förändras i en oerhört snabb takt och de fysiska butiker som inte ställer om lär få svårt att klara sig. En del kommer säkert att klara sig men kommer inte att se ut som och fungera på det sätt som de gör idag.

Klassiska NK förändrar och kanske kommer man att överleva tack vare det:
NK bygger om


Fordonsindustrin

Förmodligen den bransch som det skrivs om mest just nu. Både om elbilar och autonoma fordon.

Jag fick ett uppvaknande i augusti 2016 när Volvo först gick ut med en pressrelease och berättade att man skulle inleda tester med Uber och testa autonoma fordon i USA. En vecka senare släppte Ford en pressrelease och berättade att de inom 5 år skulle massproducera självkörande bilar.

Massproducera 2021 alltså.

Det är tre år dit.

Många i Sverige har åsikter och många är kritiska. Jag säger som jag sagt tidigare, det är inte vi i Sverige som driver utvecklingen. Även om många svenska företag är med i förändringen.

Förra året körde jag en Tesla. Eller rättare sagt, den körde mig. Mitt jobb var att hålla händerna på ratten. Men styrning och allt annat skötte algoritmen. En speciell upplevelse och fascinerande. Mycket av tekniken för autonoma fordon finns redan och används dessutom.

En intressant del i förändringen är att bilen som rum betraktat är på väg att förändras. Det börjar synas på de konceptbilar som kommer nu. Hur ska bilen som rum betraktat se ut?

Jag tror att förändringen kommer att gå fort. Väldigt fort. Jag är också övertygad om att det kommer att hända mycket under 2018.

Vi har bara sett början på en utveckling som kommer att påverka oss väldigt mycket. Och dessutom bl a påverka stadsutvecklingen.


Bank och finans

Min gamla bransch. Som förändrades så väldigt mycket under mina år i Handelsbanken. Men även här är det bara början.

Det som har hänt hittills är att bankernas tjänster blivit ettor och nollor. Ganska självklart. Det som händer nu är att processerna tas över av algoritmer. Och det här är inget som bankerna driver. Det drivs av marknaden och först och främst av de regelverk som dundrar in över bankerna i kölvattnet av de dumheter som branschen ägnat sig åt under lång tid.

Jag är helt övertygad om att mycket av det som görs ”av mänsklig hand” kommer att försvinna väldigt fort. Jag tror att 80% av det bankerna gör för sina kunder i form av rådgivning och annat på privatsidan försvinner snabbast och först. Därefter försvinner lika fort allt som man gör på företagssidan av repetitiv karaktär. Vilket är en hel del.

Den som tror att branschen redan har förändrats och är färdig kommer att bli förvånad. I förändringen ska man definitivt fundera över vilka aktörer som kommer att finnas kvar. Självklart kommer de stora bankerna att ta strid för att finnas kvar, men de kommer definitivt inte se ut som de gör idag och det skulle inte förvåna mig om någon försvinner från marknaden.

Det leder naturligtvis till frågan om vad bankmannen ska göra. Det är dags att börja fundera på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: