Algoritmerna tar över – del 4

Varför algoritmer och inte digitalisering?

För mig blev det för några år sedan mer naturligt att prata om algoritmer än om digitalisering. Jag tyckte att algoritmer på ett tydligare sätt beskrev det vi var på väg in i. Som jag skrivit om tidigare så fick jag också bekräftelse på att jag inte var helt fel ute i de tankarna.

Om man går till Wikipedia så beskrivs digitalisering så här: ”Digitalisering avser ursprungligen och i tekniska sammanhang omvandling från analog till digital representation av information, exempelvis genom sampling av ljud och mätsignaler eller genom skanning av bilder. På senare tid används det även om manuell avskrift eller maskinläsning av textinnehållet i dokument.”

I min värld handlade det m a o att göra ettor och nollor av det som tidigare var fysiskt. Det analoga blev digitalt.

I bankvärlden fram till nån gång på 60-talet så förde man manuella journaler över kundernas konton. Som bevis på vad som fanns på kontot fick kunden en bankbok där man för hand skrev in vad som fanns på kontot.

När digitaliseringen började så blev kontot ettor och nollor, dvs en dator höll reda på insättningar, uttag och saldo. Kundens bankbok ”datorstämplades” med de transaktioner som skedde. Däremot förändrades inte processerna mer än till en viss begränsad del. Man fick visserligen en digital kontroll över att saldot stämde och behövde inte ha någon som kontrollerade varje transaktion. Den som satt i kassan på banken skrev i en terminal istället för i en journal och terminalen stämplade bankboken istället för att den som satt i kassan skrev in manuellt i bankboken. Självklart fanns det en algoritm som räknade ut räntan vid årsskiftet också.
Men den viktigast processen, att diskutera vilket konto som var rätt, hur länge pengarna skulle placeras mm förändrades inte. Rådgivningsprocessen förändrades inte. Det är egentligen först nu som de processerna digitaliseras med hjälp av algoritmer.


 

Vad är då en algoritm? För att gå tillbaka till Wikipedia: ”En algoritm är inom matematiken och datavetenskapen en begränsad uppsättning (mängd) väldefinierade instruktioner för att lösa en uppgift, som från givna utgångstillstånd (starttillstånd) inom ett ändligt antal steg når ett sluttillstånd (resultat).”

En algoritm brukar också beskrivas som ett recept, även om algoritmen är betydligt mer komplex. Algoritmen är en beskrivning över hur maträtten tillagas men inte vad den innehåller.
Visst är en algoritm en del av det digitala men för mig beskriver det mer det som händer idag, när vi bl a pratar AI, VR, AR och MR.

I bankvärlden innebär detta att rådgivningsprocesserna tas över av algoritmer. Eller robotar som vi också säger ibland. Antingen vi vill det eller inte lär vi få ”prata” med en robot istället. Om du inte redan gör det. De finns ju redan. Men du kan välja att få rådgivning av en fysisk person, men då lär du få betala för rådgivningen. Det lär vara för dyrt för det stora flertalet.


 

Därför använder jag gärna algoritm och algoritmisering istället för digitalisering. Tycker att de orden bättre beskriver det som händer idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: