”Sommar, sommar, sommaaaar…”

Förr var signaturen till Sommar just sommar. Om jag blundar kan jag känna och se sommar och sol i Ljushult eller i Träslövsläge. Du vet det där med blå himmel, sol en glittrande kluckande sjö eller glänsande hav.

Så var det då.

Numera blir det Sommar i appen och man kan lyssna varsomhelst, närsomhelst.

Jag har lyssnat på alla program i år, Nej, nu ljög jag lite. Jag har börjat lyssna på alla, men en del av programmen konstaterade jag relativt omgående att, nä, det var inget för mig. Några visste jag att jag ville lyssna på och några fastnade jag i och var nästan tvungen att lyssna färdigt direkt.

Ett antal ”topplistor” har jag sett.

Och här kommer mina favoriter från Sommar i P1 2018.


 

Först och främst, ska du bara lyssna på en så lyssna på Tauba Katzenstein. Lyssna bara. Det här gör ont. Uppväxt i Polen. Satt i olika läger under 2:a världskriget. Så viktigt att vi aldrig glömmer. #neveragain


Två favoriter.

Mouna Esmaeilzadeh tog mig med storm. Otroligt intressant. Innehåller allt. Flykting, läkare, mycket framtid, AI, vetenskap. Mycket fascinerande och suveränt bra!

Ahmed Abdirahman, en helt underbar historia. Flykting från Somalia. Ska inte berätta hela historien, men detta kan jag inte låta bli. Han vann ett pris och fick åka till New York och blev inneboende hos Mrs Ross, miljardärska och arvtagerska till Warner-koncernen mm Fick känna på hur det var att leva med privatchaufför, trädgårdsmästare, kökspersonal, ja allt i den vägen. Han får vara med på ett antal middagsbjudningar med New York societeten. Sitter på en middag hemma hos Mrs Ross en kväll jämte en äldre grånad man och följande samtal utspelar sig (ungefär), där Ahmed börjar att fråga:

”Vad gör du för något?”
”Jag är musiker.
”Jaha”
”Ja, jag spelade med i ett band en gång.”
”Ok. Vad var det för ett band?”
”Vi hette The Beatles”
”Jaha, och vad spelade ni för musik då?”…

Så kan det gå när man kommer från en annan del av världen och aldrig har hört talas om varken The Beatles eller Paul McCartney.


Dessutom ett antal intressanta sommarvärdar utan någon gradering.

Inge Thulin. Svensk som gjort internationell karriär i näringslivet. Intressant att lyssna på. Dessutom säger han precis det som jag säger ibland: ”Allt är möjligt” vilket för mig är en jättestor skillnad istället för ”Ingenting är omöjligt” som ofta är det som används.

Anders Thornberg. Nye rikspolischefen. Intressant. Man kan skönja ett visst försvar för föregångaren…

Kaj Linna. 13 år i fängelse. Oskyldigt dömd. Fruktansvärd historia. Det får bara inte hända. Vill du veta hur det är att sitta inlåst så lyssna.

Arne Ljungqvist. Intressant historia av en institution. Ett måsteavsnitt för en idrottsintresserad.

Mikkey Dee, tidigare trummis i Motörhead och nu i Scorpions. Kul och intressant historia. Förra året lyssnade jag på Lars Ulrich, dansken som trummar och som startade Metallica. Ulrich sommarprogram var väldigt bra. Lyssna gärna på det också. Gillar man musik så blir detta intressant.

Paul Hansen. Jag brukar försöka lyssna på utrikeskorrespondenterna i P1 så ofta jag kan. Det gör ofta ont att lyssna på korrarna. Det gör ont att lyssna på Paul Hansen också. Fotograf som sett många hemskheter i spåren av krig och terror runt om i världen. Lyssna!

Tom Xiong. Driver podden Den Digitala Draken tillsammans med Jacob Lovén, som har fascinerat mig. Entreprenör. Kinesiska föräldrar. Uppväxt i Sverige. Bor i Shanghai. Har i ett antal program i podden Den Digitala Draken pratat om de stora Kinesiska techjättarna på ett väldigt intressant sätt. Är du nyfiken på vad som händer i digitaliseringens kölvatten så lyssna på Tom.

Max Tegmark. Mycket intressant. Svensk AI forskare vid MIT. Jag håller på och läser hans senaste bok ”Livet 3.0”. Det här är en kille som vet vad han pratar om.

Magnus Carlsson, sångare i Weaping Widows. Intressant berättelse om att göra världen bättre. Att tänka på miljön. Också ett intressant upplägg med ett antal samtal med olika experter istället för en lång monolog.

Paul Svensson, kock som vill göra världen bättre genom ”stoppa matsvinnet”. Väldigt intressant sommarprat.


Att lyssna på Sommar är ett bra och trevligt sätt att lära sig lite mer. Att förstå vad som händer i den är världen.

Och vad som har hänt.

Trevlig lyssning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: