Framtidsspanarna – En ny podd!

Som jag skrev nyligen, jag lyssnar mycket på poddar. Det senaste tillskottet är Framtidsspanarna. En podd från Handelsbanken Fonder med Jonas Lagerqvist, en f d kontorschefskollega som programledare. I det första avsnittet pratar han med två av fondförvaltarna.

Dels Patric Lindqvist som ansvarar för fonden Hållbara Energi, dels Lisa Synning som ansvarar för Tillväxtmarknad Tema.

Programmet handlar om hållbar förvaltning och hur förvaltarna agerar. Podden tar också avstamp i Agenda 2030.

Det här är väldigt intressant och väl värt att lyssna på.


Vi får en förklaring till begreppet Impact Investments som är något väldigt intressant och dessutom en diskussion kring de globala målen i Agenda 2030.

Lisa Synning berättar bl a att hon i den fond hon förvaltar har valt att avstå att investera i fossila bränslen helt och hållet. Ett väldigt bra exempel på hur man kan påverka som investerare.


När jag lyssnar så tar det mig tillbaka några år i tiden. Till 2010 då höll John Holmberg, professor och forskare i hållbar utveckling på Chalmers, ett föredrag på Borås Industri- och Handelsklubb. Jag minns så väl att jag tänkte att det här blir nog jobbigt att lyssna på. Direkt efter lunch på fredag. En professor som ska prata hållbar utveckling. Det blir nog svårt att hålla sig vaken.

Tänk så fel jag hade.

Det var ett av de mest intressanta föredragen som jag har hört.

Det som blir en koppling till podden ovan är en av de frågor han fick på slutet. Han hade pratat en hel del om energi, men inte nämnt kärnkraften. Något som frågeställaren undrade över. Ska vi fortsätta investera i kärnkraft?

Nej, var hans klockrena svar. Om vi tillåter fortsatta investeringar i kärnkraft så kommer väldigt mycket av kapitalet att dras till kärnkraften, därför att där finns den snabba avkastningen. Om vi istället säger nej så dras investeringarna till alternativ energi.

Om investerarna väljer bort kärnkraft i sina investeringar så går förändringen fort.

Om man tar tanken vidare till den diskussion som dök upp för ett par dagar sedan när Miljöpartiet i Stockholm sa att man ville ha förbud mot försäljning av fossila bränslen i Stockholm 2030 för att göra staden fossilbränslefri 2040, så kanske den tanken inte är helt fel.

Jag är definitivt ingen vän av förbud, men bara tanken eller idén att driva en snabb förändring kanske inte är så dum.

Elbilar och självkörande fordon kommer med en våldsam hastighet. Jag tror att den förändringen kommer att gå mycket fortare än vad vi tror. Om man dessutom säger att vi kommer inte sälja fossila bränslen i en stad efter 2030 så lär den förändringstakten inte vara långsammare.

Bra för vår miljö.


Vilket fall som helst. Lyssna på podden. Den var mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: