Nättrollen och fake news

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om fake news. Det inlägget innehöll också en del annat. Bl a handlade det om att jag ibland gav mig in i diskussioner i sociala medier om sånt som är uppenbart fake.

Jag har några, dock få, bland mina vänner på Facebook som medvetet sprider fake news. F a en person som jag då och då har påpekat att inlägget är fake. Oftast inte mer än så. Ibland har jag bara fått en flinande gubbe till svar, ibland lite mer. Flera av inläggen är grovt rasistiska.

Igår dök ett nytt inlägg upp. Som det du ser nedan.

Skärmklipp

Jag visste att det var ett fake eftersom viralgranskaren.se skrev om det tidigare i år. Så tidigt som januari tror jag.

Jag skrev något i stil med ”Dumheter, sluta dela sånt här. Det är fake.”

Genast fick jag hårda ord tillbaka.

Jag försökte få hen att visa sanningshalten i bilden (var nog väldigt tydlig…) och skrev att dels visar bilden ingenting. Det kanske är två olika personers besked eller så har personen slutat att arbeta. Då kan det se ut så.
Dels skrev jag att jag har jobbat med pensionssparande i många år. Vi, politiker och många andra har under lång tid försökt få alla att förstå att man måste spara själv för att kunna behålla sin köpkraft. Annars blir det mindre i pension.

Nu tog det hus helsicke. Naturligtvis dök fansen och svansen upp på banan och började bombardera med det ena dummare och falskare än det andra. Men även personen ifråga själv med nya falska inlägg. Jag försökte motbevisa, men varje gång dök det upp nya hittepå och jag hade minsann inte överbevisat någon. Flera av inläggen är av rasistisk karaktär och man börjar ställa invandring mot sjuksköterskors lön och pension.

Sådär håller det på och anklagelserna blir bara värre och värre. Här kommer några påstående:

  • En invandrad pensionär får dubbelt så mycket i pension som en ”svensk pensionär”
  • Göran Person tog 258 miljarder från svenska pensionärer
  • Jag äter på lyxrestauranger
  • Jag är på golfbanor

Dessutom skulle jag beskriva pensionssystemets historia och visa på att medellivslängden har ökat, eftersom det var något som jag skrev.

Jag anklagades också för att vara en dålig chef som inte lyssnade. Spännande kommentar från någon som jag inte träffat på 40 år.

Efter ett tag lät jag allt vara och väntade till idag. Jag letade upp länkar till bl a viralgranskaren.se, wikipedia och SCB. Klistrade in länkarna i tråden och tänkte efter ett tag skriva ett inlägg och tacka för mig.

Jag hann inte. Istället blev jag utsparkad. Blockad. Förmodligen hade väl trollen och fansen och svansen fått nog av att jag inte gav mig.

Det jag hade tänkt skriva var:

”Hej alla nättroll, fans och svans. Det här blir min slutreplik. Det ursprungliga påstående och bilden i denna tråd är en fake. En lögn.
Jag har lagt in länkar som motbevisar de flesta av era påstående. Tror inte jag missat någon.
Jag äter på restaurang ibland, men några lyxrestauranger är det inte. Tror det är bra att gynna restaurangnäringen. Det lär ju ge jobb till serveringspersonal, kockar m fl.
Jag tillbringar ingen tid på golfbanor eftersom jag inte spelar golf.
Jag är stolt över att ha arbetat i ett företag under lång tid som sett till personalens pension. Jag har haft ett antal möjligheter att kliva av det men valt att stanna kvar och där just pensionssparandet varit en viktig del i beslutet.
För övrigt finns ett antal riktigt korkade kommentarer som jag inte bryr mig om att bemöta.
Till sist, jag tycker oerhört synd om de som fortfarande inte förstått att man måste spara till sin pension utan tror att staten ska fixa det.”


Att agera och gå in i diskussioner innebär naturligtvis en risk. Man vet aldrig vad nättroll och deras fans kan hitta på. Alltifrån otrevlig ryktesspridning till mer handgripligt. Som tur är har jag sparat en del uppgifter om de här personerna. I fall…

Men jag tror att det är viktigt att vi tar diskussionen. Att vi faktiskt talar om att det inte är ok att sprida lögner på det sättet. I det här fallet var det naturligtvis väldigt medvetet att sprida lögner, men för många andra tror man nog på något utan att tänka efter. Om det verkar för tokigt, så är det så. Ganska enkelt.

Det som trots allt förvånar mig mest är de som kan betraktas som smarta och intelligenta med en hög befattning och position i samhället, ger sig in och försvarar rena lögner. Det kan inte tyda på något annat än att man vill sprida lögner och dessutom har en mörk och otrevlig agenda.


Här här länken till viralgranskaren.se som visar att ursprungsbilden är en lögn: länk

Skärmklipp 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: