Ageism eller Ålderism

Jag lyssnar en del på poddar. Tror t o m att jag kan påstå att jag lyssnar en hel del på poddar.

En som jag gärna lyssnar på är ”Londonpodden” av och med Katrin Marcal och Maria Borelius. Podden är en del av EFN (Ekonomi- och Finansnyheterna), som i sin tur är en del av Handelsbanken.

Londonpodden har inte helt oväntat sin utgångspunkt i London och avhandlar allehanda ämnen med den utgångspunkten. Brexit har av naturliga skäl återkommit ett antal gånger, men också ämnen som hur den brittiska skilsmässolagstiftningen fungerar och hur metoo påverkade britterna.

Ett av de senaste avsnitten handlade om Ageism eller Ålderism som vi säger.  Väldigt intressant och såvitt jag vet inte särskilt uppe på agendan i Sverige.

Utgångspunkten var att Sverige är ett land där ålder spelar roll på ett sätt som det inte gör i många andra länder.

De pratar bl a om att om du är över 40 så läggs din jobbansökan åt sidan direkt. Du är inte aktuell.

Går du ut i Storbritannien (puben och liknande) så möter du alla åldrar. Går du ut i Sverige (tror de nämner Stockholm) så ser du få äldre.

I Sverige ifrågasätts äldre som politiker, chefer och liknande, inte minst att utnämna någon ny som passerat 50. Något som man i många andra länder inte ens funderar över.

Jag har jobbat ett antal år i Handelsbanken där just detta blev väldigt tydligt för sådär 10 år sedan. Att vara man och över 50 blev helt ute, när man helst skulle vara kvinna och under 40. Man funkade också, bara du var under 40.

Förmodligen en farlig utveckling och syn eftersom vi redan nu behöver arbeta längre och byta jobb i ”hög” ålder. Det är förmodligen många faktorer som behöver samverka för att ändra på utvecklingen. Dels behöver vi fortsätta att utveckla och utbilda oss på ett helt annat sätt genom hela livet än vad vi har gjort, dels behöver vi nog bortse från det där med åldern.

Det sägs ju att 70 är det nya 50 och dessutom på väg mot att bli det nya 40. Tar väl ett tag innan vi börjar inse det överallt bara.

Mångfald är nog bra. På fler än ett sätt.

2 reaktioner till “Ageism eller Ålderism”

    1. Hallå där! Poddar och ljudböcker är helt suveränt. I min värld handlar de flesta poddar om algoritmer, men även ekonomi. Har noterat Framtidsspanarna och att Jonas skulle vara med. Finns på på spellistan och som prenumeration!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: