Styrelsearbete

De senaste dagarna har inneburit en hel del kul.

Dels två hela dagar med utbildning ”Rätt fokus i styrelsearbetet” med Styrelseakademien. Dels årsstämma med Styrelseakademien Sjuhärad där jag blev invald i styrelsen.

Tack för förtroendet! Det ska bli väldigt roligt att arbeta för Styrelseakademien.


 

Jag har under mina år i Handelsbanken arbetat en hel del med styrelsearbete. Inte så mycket direkt som indirekt. Jag har förstått hur viktigt det är med en bra styrelse och har därför försökt hjälpa mina företagskunder att först och främst förstå nyttan av att ha en riktig styrelse. Inte alltid helt enkelt, men ibland lyckades det. I de fall det lyckades blev det alltid väldigt bra. För att inte säga succé. I de flesta fall handlade det också om att hjälpa till att göra bra bolag bättre.

För mig handlar styrelsearbete väldigt mycket om struktur samt ordning och reda. Det kan man uppnå genom ett bra styrelsearbete. Men det handlar inte om att ”sitta i en styrelse”, det handlar om att arbeta i en styrelse. För bolagets bästa.

Genom ett bra styrelsearbete kan man få ordning på och uppföljning av ekonomisk rapportering, få koll på nödvändiga juridiska handlingar, identifiera risker, göra omvärldsanalyser, få ett strategiskt tänk och arbete samt mycket mycket mer.

Några exempel på vad som uppnåtts i de fall jag varit involverad är: upprättande av aktieägaravtal, generationsskifte, ägarförändring och naturligtvis få ordning på ekonomisk rapportering.


 

”Rätt fokus i styrelsearbetet” innebär två dagar internat och två dagar med väldigt mycket teori om vad det det innebär att ha ett styrelseuppdrag. En hel del handlar om genomgång av aktiebolagslagen. Kan låta lite ”torrt” men med en väldigt duktig och engagerad lärare i Daniel Yar Hamid så var det inte svårt att hålla koncentrationen från söndag 9.00 till måndag em 16.00.

Något som blev väldigt tydligt under de här två dagarna var det ansvar som det innebär att ha ett styrelseuppdrag. Och vilka risker det innebär. Jag hade nog hyfsad kolla på vad det innebär både avseende ansvar och risk. Däremot hade jag nog inte riktigt koll på vad det innebär i total arbetsinsats, dvs. hur många timmar per år behöver man lägga ner som styrelseledamot. Om man ska göra det seriöst och på ett bra sätt. Någonstans 100-150 timmar ska man räkna med. Minst. Om man tar uppdrag som styrelseordförande så får man dubbla den siffran.
Det blir lätt diskussioner om det med tanke på ansvar och risk är värt att ta på sig ett styrelseuppdrag.

Under de två dagarna träffar man också ett härligt gäng med olika uppdrag som ger mycket input. Hoppas att vi kan fortsätta att hålla kontakten!


Att vara en del av styrelsen för Styrelseakademien Sjuhärad ska bli väldigt kul. Ett uppdrag som jag ser fram mot. Jag har deltagit i de träffar som man arrangerat under många år och alltid känt att det har varit lärorikt samt ett bra sammanhang och nätverk.

Jag hoppas att jag kan vara med och bidra till att styrelsearbete blir något självklart och viktigt för alla bolag. Är övertygad att vägen till framgång för ett bolag går via ett bra styrelsearbete.

Kvällen innan årsstämman var vi några som träffade huvudtalaren på stämman, ordföranden i Styrelseakademien Sverige, tidigare talmannen och näringsministern, Per Westerberg. Jag är väldigt glad och stolt över att få vara med och träffa honom. En fantastisk person med en makalös kunskap. Man blir ganska tyst själv efter en stund och bara lyssnar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: