The wizard of lies

 

Såg nyligen en film med titeln ”The wizard of lies”. Tyckte den var väldigt bra. Med Robert de Niro i huvudrollen så är kanske det inte så konstigt.

Kommer du ihåg Bernie Madoff? Han som blåste investerare på hiskeliga 50 miljarder USD. En ofattbar summa. Det är om honom som filmen handlar.

Madoff var en högst respekterad fondförvaltare och var bl a med och startade Nasdaq, där han också satt i styrelsen. Han drev en hedgefond som gav en hög, men inte för hög, och jämn avkastning år efter år. Allt var fejk. Jag ska inte beskriva mer. Se filmen istället. Den är bra.

Bland placerarna fanns stora globala banker som förlorade miljardbelopp. Även ett antal kända namn fanns med som förlorare.

Det finns dock en sekvens som gav en viss igenkänning. Sekvensen jag tänker på är när ett antal privatpersoner vittnar om att de förlorat alla sina besparingar, alla sina pensionspengar. Allt var borta. De hade lagt allt hos Madoff, lockade av den höga avkastningen. Jag vet, det är film men vad jag minns så var det så till stor del. Många småsparare förlorade allt.

Just lockelsen av den höga avkastningen och viljan att placera, kanske inte allt, men väldigt mycket för att få den riktigt höga avkastningen fascinerar mig. Det här är något som jag ”råkat ut för” ett antal gånger genom åren. Jag har många gånger försökt avstyra därför att risken är alldeles för hög. Ibland har jag lyckats, ibland inte. I några fall har det t o m varit ren bluff, vilket varit självklart när man väl granskar det. Naturligtvis tyckte man att der var ”riskfritt”.

Sorry, men det fungerar inte så. Riskfritt finns inte.

Hög avkastning = hög risk

Låg risk = låg avkastning

Svårare än så är det inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: