6 november 2017 – Att blogga

Ojdå! Vilken respons! Stort tack för alla samtal, sms, meddelanden och glada tillrop på mitt förra (första) inlägg. Fantastiskt kul!

Innan jag skriver något mer måste jag bara nämna att bilderna av mig är tagna av en mycket god vän och fantastiskt duktig fotograf – Jörgen Jarnberger.
Jörgens har en fantastisk förmåga att fånga ögonblicket. Titta gärna på Jörgens bilder här Jpix

Porträtt Thomas Bogsjö

Att blogga är kanske lite speciellt. Eller inte. I grunden handlar det om att skriva. Varken mer eller mindre. Ordet ”blogg” är en sammanskrivning av orden ”webb” och ”logg”. Kort och gott, att skriva på webben. Uppifrån och ner, med det senaste inslaget överst. Så var det från första början.

Jag bloggade för första gången för en sådär 15 år sedan. Utan att veta om det. Tänk nu en sådär 5 år innan första smartphonen kom. Internet är fortfarande inte riktigt var mans egendom.

Grunden var att i Handelsbanken fick varje kontor sköta sin egen hemsida. Antingen tog man hand om den på kontoret eller så fick den ett standardutseende som nästan aldrig ändrades. Jag och mina kollegor på mitt kontor bestämde oss för att vår hemsida skulle få liv. För att den skulle bli intressant behövde det hända något ofta. Vi förstod tidigt att det här var något som vi behövde lära oss. Vår ambition blev att ändra något varje dag, en ganska hög ambitionsnivå. Tänk fortfarande på att mycket av detta var nytt och ingen självklarhet. Verktyget var inte heller helt enkelt. För att vara ärlig så var det ganska knöligt. Hur skulle vi få till detta?

Vi började med att lägga upp ”bankinlägg”, dvs. vi försökte ”sälja bank”. Gick inte särskilt bra. Responsen var obefintlig och vi funderade på hur vi skulle göra istället. Jag minns inte riktigt hur men någonstans i detta började jag skriva inlägg. I början var det nog väldigt mycket bank, men efter ett tag började det glida över i mer personliga reflektioner om allt möjligt. Alltifrån sånt som var nära bank, t ex mitt eget sparande, eller något om musik, idrott, trafiksituationen i Borås mm. Vad som helst, men samtidigt inte för utmanande. Helt plötsligt kom responsen. Vi förstod att det här gillade man att läsa och man brydde sig. Det blev väldigt tydligt när jag skrev något som inte stämde riktigt. En gång blev det fel på ett årtal och med en gång hade jag ett mail med en rättelse.

Efter ett tag blev jag kontaktad av någon från bankens centrala informationsavdelning som sa ungefär så här: ”Vi har följt det ni gör på er hemsida och det du skriver. Vi gillar det och det du gör är att blogga. Skulle du inte vilja ha en riktig blogg istället?”.
Va, gör jag? Nyfiken som jag är så svarade jag: ”Jaha, varför inte…det kan jag väl testa.”

På den vägen är det som det brukar heta. Bloggandet har gått upp och ner genom året. Ibland har det tagit helt stopp och det senaste åren har det varit väldigt sparsamt.
På sätt och vis har väl sociala medier delvis ersatt bloggandet. Dessutom har bloggandet förändrats kraftigt genom åren och till viss del övergått till rörlig bild och videoblogg.

En kuriosa i sammanhanget. För några år sedan (dvs. förmodligen 2009-2011) så skrevs i Finansförbundets tidning en artikel om bloggande. Artikeln handlade om två personer, Swedbanks VD Michael Wolf å så jag…
Han bloggade internt till alla personal medan jag bloggade externt .
Förmodligen enda gången man nämns i ett sånt sammanhang 😉


 

Jag har inte ambitionen att skriva varje dag, men hyfsat ofta. Vad det nu innebär.
En del uppslag till ämnen har jag. Skulle tro att en hel del kommer handla om digitalisering, eller algoritmisering som jag föredrar att kalla det, och hur det påverkar oss i en rasande hastighet. Ett område som flera känner igen som har intresserat mig i många år.
Det blir säkert också en del om bank.
Det är inte omöjligt att något inslag inom kort kommer att handla om ”Klagomålshantering”. Ett spännande område som man kan ha mycket åsikter om.


 

Just det! 6 november är Gustav Adolfsdagen. För  några år sedan var vi några stycket som var i Lützen och besökte minneskapellet, såg stenen och slagfältet. Been there – done that.
I vissa delar av Tyskland skrämmer man fortfarande barn som är olydiga med att ”om du inte sköter dig så kommer svensken och tar dig”. Vissa saker hänger i länge…

En tanke på “6 november 2017 – Att blogga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: