1 november 2017- Sex månader senare

 

Idag är det ett halvår sedan som mitt ”nya liv” började. Den 30 april gick jag ut från Handelsbanken som anställd för sista gången. Ok då, jag var anställd till sista maj. Om man ska vara petig. Men maj blev en månad då all gammal semester plockades ut så i praktiken var det sista april som var sista dagen.

Jag har fått frågan många gånger hur det känns. Mitt svar har varit att det gör det inte. Det känns inget speciellt. Allt har varit ungefär som förut. Förutom att jag inte har gått till banken varje dag. Och då menar jag varje dag. För det gjorde jag under ganska lång tid. Antingen fysiskt eller digitalt.

Att allting känns som vanligt kanske inte är så konstigt eftersom jag har bestämt mig för att låta det mesta vara som vanligt. Jag ska ta det från början.

Porträtt Thomas Bogsjö

Jag har berättat min story avseende det här ett antal gånger så för någon är det säkert inte nytt.

När Handelsbanken presenterade resultatet för första kvartalet 2016 så berättade ledningen också att man hade för avsikt att banta antalet anställda i den svenska rörelsen. Dessutom skulle antalet kontor reduceras. När det kom ut till oss anställda hur personalminskningen skulle gå till så insåg jag efter ganska omgående att jag låg innanför radarn. Sannolikheten var nog ganska stor att jag skulle få frågan om jag ville sluta i banken. Jag bestämde mig omgående för att säga – nej tack. Jag tycker fortfarande att jobbet är väldigt kul och gillar dessutom att jobba överhuvudtaget. Jag tänker inte sluta än på länge.
Först i slutet på året fick jag frågan. Eftersom jag var någorlunda förbered svarade jag spontant – Nej tack, men sa också att jag ville ha ett par veckor på mig att fundera.

Under de veckorna funderade jag en hel del, men framför allt pratade jag med ett antal kloka människor som alla sa samma sak. Självklar skulle jag acceptera erbjudandet. Det var väl t o m någon som ifrågasatte min intelligens om jag tackade nej…

Så på två veckor vände jag totalt. Det blev ett ”Jag slutar”. Efter 37 år hos samma arbetsgivare.

Det jag också bestämde mig för var att även om jag slutade i Handelsbanken så skulle jag fortsätta att jobba och engagera mig.

De sex månaderna som har gått har till stor del varit ”semester”. Det har ju bl a varit sommarmånader med allt vad det innebär. För min del har de månaderna i mångt och mycket gått till att ”fixa till” det nya livet, men också att fixa sånt som borde varit gjort för länge sedan.

Så nu börjar det nya livet!

Porträtt Thomas Bogsjö

Under det senaste halvåret har jag levt ungefär som vanligt. Gjort ungefär samma saker som tidigare. Förutom att jag inte har gått till banken.

Däremot har jag fortsatt att engagera mig i Borås näringsliv på olika sätt och varit delaktig. Den som mött mig där tidigare har nog inte märkt någon större skillnad. Jag har skaffat mig en ”kontorsplats” på Elitkontoret. Ett coworking koncept som är mycket intressant och där möter jag en väldigt intressant mix av människor. Kan rekommendera den som funderar på att skaffa ett kontor att kolla med Elitkontoret.

Jag har och har haft några intressanta diskussioner om uppdrag på olika sätt, bl a styrelseuppdrag. Vi får se vad det landar i. Jag kan t o m tänka mig operativa uppdrag om det skulle dyka upp.

Det är väl ungefär så jag har tänkt mig. En mix av uppdrag där jag själv är med och bestämmer agendan.

Att själv bestämma över min kalender känns väldigt skönt. Och ovant, men jag lär mig.

Porträtt Thomas Bogsjö

 

 

6 reaktioner till “1 november 2017- Sex månader senare”

  1. Hej Thomas, kul att det fungerar bra för dig! Det är ju inte helt självklart vilket beslut man skall ta efter 40 år i samma firma.
   Det är bra att du fortsätter att engagera dig, det behövs många liknande själar i vår komplicerade värld. Vi behöver hjälpa till att lotsa yngre människor in på rätta stigar. Det är värderingsproblem vi ser i många delar av världen, och då behöver man höra en bra story och erfarenhet från dig som jobbat i ett företag med en stark själ och värderingspolicy.
   Kul oxå att du är så framåt i nya media precis som i banken.
   Jag tror att du gör helt rätt i att fortsätta att”jobba” på nån form av kontor. Det stäker både dig och omgivningen.
   Lycka till
   Johan

   Gilla

 1. Kul att följa dig på alla plan, är övertygad att du finner intressanta uppdrag och sysselsättning med din styrka öppenhet. Lycka till gamle mittback, he he

  Gillad av 1 person

 2. Heja Thomas! Visst känns det skönt att få använda sina samlade erfarenheter till nya stimulerande uppgifter. Allt självvalt naturligtvis!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: