The last mile

The last  mile är ett begrepp som används inom e-handeln.

Det beskriver transporten den där sista biten som är så omdiskuterad. Och komplicerad. Dvs. sista biten hem till dig.

Att transportera prylar från en butik/lager via olika hubbar till något utlämningsställe är inte särskilt komplicerat. Eller nytt. Däremot den där sista biten. Dvs. istället för till utlämningsstället så levereras det hem istället för att man får åka och hämta själv.

I fredags så handlade jag en pryl på NetOnNet. Eftersom den inte fanns på lagret i Viared fick det bli via deras internetlager. Samtidigt lite fundersamt eftersom jag behövde ha den ganska snabbt. I morgon eller senast dagen efter var det som gällde,

Det skulle funka med deras expressleverens. Då upptäckte jag deras hemleverans via Best Transport. Klockan var ca halv elva på fredag förmiddag och jag erbjöds hemleverans samma kväll mellan 18 och 22. Det kostade bara 99 kronor extra.

Jag testade!

10.33 Fick mailbekräftelse på beställning.
12.36 Fick mailbekräftelse att varan är på väg
17.54 Får sms från Best Transport att bilen är på väg
19.57 Leverans hem.

Samtidigt med mailet att varan var på väg och sms:et fick jag en länk till Best Transport där jag kunde följa transporten hela vägen via en karta. Jag fick också hela tiden information hur många stopp det var före mig. Strax innan bilen är framme ringer chauffören och får lite guidning den sista biten.

Jag blev väldigt imponerad!

Det är klart att mitt köp var lite dyrare så därför spelade extrakostnaden mindre roll. Samtidigt med lite fantasi. När det här har trimmats in ordentligt. När fler börjar använda. När styckkostnaden sjunker.

Det lär inte bli lätt att driva en traditionell butik. Oavsett bransch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: